Drukke mama’s en het belang van me-time (een verhaal apart)

03-12-2021

"Woensdagavond, mijn vaste avond als Loopbaanbegeleider bij Groepspraktijk Wirrewar in Schriek. Een klopje op de deur van de groepspraktijk. Eén van mijn klanten, een lieve, behulpzame, actieve vrouw stapt opgewonden binnen. Ik merk dat ze een zucht slaakt en licht gestresseerd in het zeteltje tegenover mij plaatsneemt. Ik spreek haar er vriendelijk op aan.

Ze vertelt me dat het "weer zo'n typische woensdag" is geweest. Een dag waarop zij niet hoeft te werken (lang leve het ouderschapsverlof en tijdskrediet 🙂), maar die wordt volgepland met van alles en nog wat. Als drukke mama verplaatst zij zich op woensdag gewoonlijk van de school naar de supermarkt, om nadien wat te poetsen, opnieuw naar school hollen en in de namiddag taxi mama te spelen. Nadien snel even een warme maaltijd in mekaar boksen, naar de tandarts met één van de kinderen om dan tegen half acht bij de loopbaancoach in de zetel te ploffen. Drie minuten te laat, hierdoor wat gegenereerd, maar vooral uitgeteld door alweer die drukke woensdag.

Samen spreken we over de professionele activiteiten in combinatie met haar gezinsleven, het feit dat ze het belangrijk vindt om beiden goed te kunnen combineren en zij het zelf een evidentie vindt om op de twee vlakken het beste van zichzelf te geven, elke dag opnieuw. Zorgend voor anderen, blijkt zij zichzelf echter regelmatig uit het oog te verliezen. Door het hollen en bollen, haar groot verantwoordelijkheidsgevoel in combinatie met behulpzame karakter neemt ze slechts weinig tijd voor zichzelf. Te weinig tijd... De anderen worden meestal op de eerste plaats gezet.

We spreken over haar persoonlijkheid, eerder introvert dan extravert. Het feit dat ze als introvert persoon baat heeft bij een rustige vorm van me-time, ontspanning en reflectie. Op welke manieren ze kan proberen om eens vaker 'neen' te zeggen enz. De loopbaanbegeleiding is voor haar alvast een vorm van me-time. Ze is op de goede weg, daarvan ben ik overtuigd! Kleine stapjes zijn ook stapjes vooruit. Ze komt er wel..."

Herken jij je hierin en besteed je als drukke mama (papa, grootouder, tante, nonkel, gedreven persoonlijkheid in het algemeen...) ook veel meer tijd aan het welzijn van anderen als aan jezelf? Dan is het tijd om in actie te treden en jezelf wat regelmatiger op de eerste plaats te zetten! Weet dat je zeker niet de enige bent die hier tegenaan botst, ik kan er als coach trouwens zelf over meespreken 😉. Dit onderwerp komt ook steeds vaker aan bod in de loopbaanbegeleidingen die ik geef, meer dan gemiddeld bij vrouwen met kinderen merk ik op. Heel wat drukke mama's zijn zichzelf door de jaren heen helemaal uit het oog verloren. Ze staan elke dag klaar voor anderen, maar verliezen de connectie met zichzelf. Sommigen weten zelfs niet meer wat ze graag zouden willen doen om meer ontspanning te vinden. Via deze link geef ik alvast enkele kleine tips. 

Zin om hier samen dieper op in te gaan, jouw ideale energiegevers en ontspanningsmogelijkheden te ontdekken en een betere balans te vinden? Contacteer me gerust als je hierover wil babbelen. 

Groetjes, Annemie Bergen, Loopbaanbegeleider en Coach Stress & Burn-out Preventie

Liken en delen is lief, het helpt Op en Top Coaching groeien