Vier op de tien werknemers overwegen ontslag te nemen: ‘Flexibel werken blijkt ook nadelen te hebben’

05-05-2023

Werknemers hebben sinds corona meer flexibiliteit dan ooit, toch lijkt dat niet bij te dragen tot het algemeen welzijn op het werk. Vier op de tien werknemers overwegen om ontslag te nemen, stond gisteren in de krant De Morgen geschreven.

Uit een bevraging bij 2.006 Belgen, die uitgevoerd werd door Alan, specialist in digitale verzekeringen blijkt dat 77 procent van de ondervraagden zich vandaag of in het verleden gefrustreerd voelt/voelde op het werk. Bijna vier op de tien (38 procent) geven aan op dit moment ontslag te willen nemen; 13 procent zegt dat ze dat allicht de komende maanden ook zullen doen, bij 25 procent gaat het om minder concrete plannen.

Die cijfers verwonderen Dirk Buyens, professor aan Vlerick Business School, niet. "Flexibel werken blijkt toch ook nadelen te hebben. Het geeft een betere work-life balance, maar het maakt het werken niet per se aangenamer. Het sociaal contact vermindert. Ofwel werk je in je eentje thuis, ofwel op kantoor waar slechts een beperkte groep collega's is."

In Frankrijk en Spanje organiseerde de Franse verzekeraar dezelfde bevraging. Opvallend: de graad van frustraties ligt daar lager dan bij ons (68 en 67 procent), maar meer mensen overwegen er ontslag te nemen (43 en 39 procent).

"Het is in ons land de gewoonte om lang bij dezelfde werkgever te blijven", zegt Buyens. "Die anciënniteit loont. Zelfs als mensen niet meer gelukkig zijn in hun werk, beslissen ze om toch te blijven zitten als ze het financiële sommetje maken."

Praten over mentale problemen op het werk blijkt bovendien niet evident. Volgens de helft van de ondervraagden (54 procent) trachten bedrijven vandaag al concrete oplossingen aan te reiken om het mentaal welzijn te verbeteren. Anderzijds geeft 66 procent van de leidinggevenden aan onvoldoende tijd te hebben om aan het thema te werken. 

Worstel je ook met problemen hierrond, vraag je je regelmatig af of je een andere wending wil geven aan je carrière, of wil je graag handvatten om met je baas te spreken over hoe jij wil evolueren? Dan kan je samen met mij alle belangrijke parameters in kaart brengen. Loopbaanbegeleiding geeft verhelderende inzichten!

Altijd welkom! Annemie Bergen

Contact