Telewerkstress & het belang van beweging

24-06-2021

Hoewel tips rond telewerk inmiddels overal terug te vinden zijn, blijft het voor velen hoe langer hoe meer een uitdaging om zich effectief aan te passen aan thuiswerk. Ons werk 'werkbaar' maken in combinatie met ons privé leven blijkt niet altijd even gemakkelijk...

Vandaag wil ik het graag hebben over het belang van BEWEGING tijdens thuiswerkdagen. Onvoldoende beweging nemen kan immers (na verloop van tijd) heel wat ongemakken en zelfs pijnen veroorzaken. Belangrijk om weten is dat niet iedereen door al het thuiswerk fysieke problemen krijgt. Het hangt oa. af van de hoeveelheid stress die iemand ervaart. Veel mensen denken dat vooral een verkeerde houding deze pijn veroorzaakt. Toch blijkt de grootste oorzaak "bewegingsarmoede" te zijn. Heb je dus last van nek- of schouderpijnen, een zere rug of andere thuiswerkkwaaltjes? Daag jezelf uit en kom letterlijk en figuurlijk in actie:

  • Gebruik bijvoorbeeld de 80-20-regel waarbij je slechts 80% van de tijd neerzit bij het werken en gedurende 20% van de werktijd een andere pose aanneemt. Dit kan gaan van wandelen tijdens een telefoongesprek of tijdens de middagpauze, tot even in de zetel enkele mailtjes beantwoorden. Kortom, breng beweging en verandering in je werkdag en probeer niet elke dag gedurende 8 uur aan je computerscherm gekluisterd te zitten. 
  • Het belang van pauzes nemen wordt nog te vaak onderschat. 'Unplug' dus regelmatig en doe even iets anders. Zelfs een korte wandeling, 'een blokje om', kan jou voldoende nieuwe energie geven om er na het middaguur opnieuw volop tegen aan te gaan. Dagelijks 20 minuutjes wandelen kan bovendien helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen. 
  • Werk je graag stil en geconcentreerd en lijkt dat thuis niet altijd even gemakkelijk te lukken? Installeer je dan in een aparte (stille) ruimte. Neem eens de tijd om out-of-the-box te denken om thuis jouw ideale werkplek te ontdekken.
  • Zit je werkdag erop? Zet die laptop of pc dan helemaal uit het zicht en probeer te genieten van je vrije tijd, gezin, hobby's. Want dat heb je nu wel echt verdiend!!

Meer blogs van Annemie lees je hier.
Liken en delen is lief, het helpt om Op en Top Coaching verder te laten groeien.