Ontspullen zorgt voor rust in je hoofd

10-03-2023

Hebben jullie vorige week ook zo genoten van het eerste lentezonnetje? Bij mij maakte het de planner en organisator in me helemaal wakker! Zoals elk voorjaar is het beginnen kriebelen om op te ruimen en schoon schip te maken in huis. Ontspullen staat hierbij helemaal centraal. In een huis met 2 volwassenen en 2 kids is dat jammer genoeg geen evidentie. 

Hierbij dan ook enkele praktische tips om het proces van ontspullen en loslaten in de praktijk te brengen: Veel succes!

Rommel is in feite: (Te veel) spullen hebben die je eigenlijk niet gebruikt. Die spullen voegen niks toe aan je leven. Ze liggen in de weg, zorgen voor onrust en je weet niet goed wat je ermee moet. Het is een echte bevrijding om afstand te nemen van al die overbodige dingen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal in de grijze containerbak te gooien, maar thuis laten verstoffen is ook geen goed plan. Laat de spullen los, verkoop ze online, doneer ze of zorg ervoor dat ze gerecycled kunnen worden. Zo wordt je huis een stuk leger en dat geeft veel rust aan je hoofd. 

Concreet nu... hoe gaan we aan de slag. 

- Motiveer jezelf en plan alvast enkele bezoekjes aan het containerpark in je agenda

- Ontspullen doe je in kleine stapjes. Neem jezelf voor om deze week de kasten in de slaapkamer leeg te halen en de spullen met een kritische blik te bekijken. Volgende week zet je bv. de badkamer op het programma en de week nadien de keukenkasten

- Gouden tip is: wat je het afgelopen jaar niet actief gebruikt hebt zal je hoogstwaarschijnlijk gemakkelijk kunnen missen

- Wil je een grote ruimte zoals bv. de zolder of garage  opruimen, doe dit dan in verschillende fases. Deel de zonderruimte in denkbeeldige segmentjes in of plak de vloer af met schildertape. Elke stuk kan best niet groter zijn dan 3 à 4 m². Pak elk onderdeel apart aan. Zo blijft dit project behapbaar en zie je gaandeweg mooie, duidelijke resultaten die je motiveren om door te zetten. 

- Betrek je gezin en huisgenoten bij 'de grote opruim'. Jij hoeft niet alles in je eentje te beredderen! Mensen betrekken en taken delegeren vergroot je kans op succes. Kinderen kan je extra motiveren om zich mee in te zetten in dit project door bijvoorbeeld duidelijk te maken dat zij een mooi centje kunnen bijverdienen als jullie samen spullen online gaan verkopen. Hen laten deelnemen aan een tweedehandsbeurs op school of voorstellen om gezelschapsspelletjes aan de bibliotheek te doneren is ook een leuk idee op kinder- of tienermaat

- Zet één grote doos of houten krat in de opbergruimte en plaats er zaken in die je nadien 1x per maand naar het containerpark brengt. Hetzelfde kan je doen voor spullen die je bijvoorbeeld online wenst te verkopen. Door dagelijks de doos te zien staan zal je gemotiveerd worden om door te gaan met het loslaten van je spullen. Je leert zo om je inboedel op een meer kritische manier te bekijken wat mettertijd leidt tot minder prulletjes en spulletjes, tot meer orde in huis en meer rust in je hoofd.

Heb je geen zin om met echte spullen in de weer te gaan? Ontspullen kan ook op je computer of je smartphone. Met minder apps, overbodige mailtjes, ongebruikte afspeellijsten en mislukte foto's maak je je digitale leven luchtiger.

Veel succes!!!