Helft van -25 jarigen werkt deeltijds

05-02-2024

Las jij het ook in de media de afgelopen dagen? 

Meer dan de helft van de 25-jareigen werkt deeltijds. Dat leert een analyse van SD Worx en de IESE Business School. Een opvallende titel, zo vond ik in eerste instantie toch. Blijkt dat deeltijds werk hier een keuze is en geen gevolg van een beperktere toegang tot voltijdse jobs bij jongeren. Oef. Het gaat vooral om jonge twintigers die naast hun studies of andere activiteiten op zoek zijn naar jobs met flexibele werkschema's. 

Ok, geen vuiltje aan de lucht dus. Of toch?...

Al jaren zien we het deeltijds werk in België toenemen. Van 10 tot 15 à 20% in de jaren 90 en 25% sinds 2010. Veel van de deeltijdse werkkrachten zijn 50+. Terwijl in veel andere Europese landen er slechts beperkte kansen op de arbeidsmarkt jongeren richting deeltijds werk duwen, gaat dat er in België anders aan toe.

Stijn Baert, de in Vlaanderen alom bekende Arbeidseconoom, vertelt:

"Jongeren hebben een sterke onderhandelingsmacht, omdat er veel openstaande vacatures zijn. Bedrijven zijn daardoor sneller geneigd vrede te nemen met kandidaten die deeltijds willen werken, ook als dat eigenlijk niet hun voorkeur heeft. Anderzijds zijn bedrijven door de krapte op de arbeidsmarkt ook automatisch steeds meer geneigd om vacatures creatief in te vullen met deeltijdse contracten." 

Een vraag is of die voorkeur voor deeltijds werk ook echt een probleem is. Uit een eerdere studie van SD Worx en IESE Business School was al gebleken dat deeltijds werk kan helpen om de productiviteit van bedrijven te verhogen. Een toename van het aandeel deeltijds werkenden met 10 procent – bijvoorbeeld van 20 naar 30 procent – verhoogt de bedrijfsproductiviteit gemiddeld met 2 procent, wat substantieel is. Het positieve effect stijgt tot het aandeel van het aantal deeltijdse contracten 30 procent bedraagt. Daarna blijft het stabiel. 

Voor- en nadelen, voor en tegenstanders. In ieder geval ben ik tevreden dat onze jongeren bewust in het leven lijken te staan en doordachte keuzes maken. Laten we hopen dat dit hen helpt in het creëren van een mooie werk-privé balans en dat het hen bergen werkgeluk en voldoening oplevert.

Groetjes en fijne werkweek,

Annemie Bergen, Oprichter Op en Top Coaching, Loopbaanbegeleider, Life Coach