4 top-behoeften van introverte personen (hele rijke info, zeker tijdens deze drukke feestperiode)

27-12-2022

Een introvert persoon is - in een hele kleine notendop - iemand die energie krijgt van alleen zijn. Doordat onze samenleving grotendeels is ingericht op extraverte mensen is het (zeker tijdens deze drukke feestperiode) extra belangrijk om bewust om te gaan met de grenzen en wensen van eerder introverte mensen. Natuurlijk is niet elke persoon hetzelfde, maar over het algemeen hebben introverten behoefte aan deze dingen:

  • Tijd om te bekomen van een drukke (werk)dag. En neen, het is niet egoĆÆstisch of overdreven om een momentje voor jezelf te nemen. Introverte mensen laden hun batterijen immers op door rustig te ontprikkelen. Een yoga sessie of deugddoend badje (incl. relaxing music en geurkaars šŸ˜Š) kan ongelofelijk veel deugd doen!
  • Een introvert denkt veel na over zichzelf en de wereld en vindt het fijn om diepgaande gesprekken te hebben die Ć©cht ergens over gaan. Enkel en alleen losse social talk stilt de honger niet, hoewel het natuurlijk soms ook leuk is om gewoon iemands dag te bespreken.
  • Af en toe even samen stil kunnen zijn. De batterij van introverte mensen wordt opgeladen in stilte en rust. Het is dan ook deugddoend voor hen om in gezelschap te kunnen zijn met mensen die net als hen ook genieten van de stilte. Stilte is niet iets ongemakkelijks dat zo snel mogelijk verdreven moet worden, het kan juist ontzettend mooi zijn!
  • De kans om na te denken voor ze reageren. Voor iemand die eerder introvert is, kan een ongeduldige persoon heel stressvol zijn. Waar de meer extraverte personen op hun kortetermijngeheugen leunen om antwoorden te geven, duiken introverte mensen dieper in hun binnenwereld. Daardoor hebben ze meer tijd nodig om de juiste woorden en antwoorden te vinden. Wie hier onvoldoende aandacht aan geeft loopt zeker weten enkele prachtideeĆ«n mis.

TIP: Deel als eerder introvert persoon deze tekst met alle extraverte mensen in je familie en vriendenkring en geniet zo van hun begrip en alle voordelen die daaraan verbonden zijn šŸ˜Š

Wil jij jouw persoonlijke voorkeuren (oa. intro- of extravert) eens onder de loep nemen en genieten van de voordelen van een betere zelfkennis? Neem dan zeker contact op via 0478 36 62 91 of annemie.bergen@hotmail.be

Fijne feestdagen, Annemie Bergen, Persoonlijke Coach, Loopbaanbegeleider en Coach bij het maken van Studiekeuzes.

Loopbaancoaching via erkend centrum Diaspoor (met en zonder VDAB loopbaancheques)

- Tekst geĆÆnspireerd op een artikel in Happinezz magazine -