Altijd productief willen zijn...of juist niet?

02-04-2024


Altijd productief willen zijn. Heb jij er ook regelmatig last van?.... Overal wel iets zien om aan te pakken, op te lossen… Overal wel iemand zien om te helpen of bij te staan…

Ik liep tot twee jaar geleden ook vaak in die val. Tot ik me bedacht: Waar ben ik mee bezig? Ik kap ermee om altijd actief bezig te zijn. Ik kies regelmatiger voor rust, voor zelfzorg en me-time.

En wat heb ik sindsdien ondervonden? Rust roest helemaal niet. Het doet zo'n deugd! Het brengt me in relax modus door eens ff niks te doen, of rustige, ontprikkelende omgevingen op te zoeken. Een wandeling in de natuur, een bad met een relaxerend muziekje erbij, een boek lezen in de lentezon of onder een lekker zacht dekentje. Zalig toch!

Maar hoe komt het dat we die drang naar productief zijn zo sterk aanvoelen? Tja, het leven is kort, en velen van ons willen er het maximale uithalen. Dit wordt bij een aantal mensen nog aangesterkt door FOMO (fear of missing out). Maar opgepast, in ons streven naar meer (meer verdienen, hoger opklimmen op de ladder, meer hobby's, meer (social media) vrienden, meer aankopen,…, verliezen we ons ware zelf.

Er is niks mis met streven naar en jezelf inzetten. Toch is het belangrijk om hierbij grenzen te trekken en te luisteren naar jezelf, wie je bent, wat je wilt.

Ben je eerder introvert, dan heb je meer dan anderen tijd en ruimte nodig om je eigen ding te doen en te ontspannen en ontprikkelen. Maar ook bij extraverte personen loert chronische stress of risico op burn-out om de hoek wanneer zij zichzelf al een hele tijd voorbij lopen.

Hoewel velen van ons van generaties terug meekregen dat werken en je inzetten het prioritair is, is het vandaag des te belangrijk om jezelf balans in te houden. De tijden zijn veranderd, mensen zijn veranderd. Ik leerde mezelf aan regelmatig de rem in te drukken, niet gaan en blijven gaan, eens te luieren en lekker te ontspannen. Wat het mij als extraatje heeft opgeleverd buiten een relaxed gevoel en meer ruimte in mijn hoofd? Vooral veel creatieve ideeën, en hoe zalig is dat!! Creativiteit behoeft tijd.

Al heb ik het nog regelmatig druk, ik heb geleerd bewuster om te gaan met mijn agenda en planning. Ik leerde mezelf en mijn wensen centraler te stellen en bewuster te genieten van eens lekker lanterfanten want een overvolle agenda maakt mij niet blij.

Mijn conclusie?... Het is ok om een resultaatgericht persoon te zijn, het is ok om actief bezig te zijn en te streven naar meer of beter. Maar, het is ook ohh zo belangrijk om heel regelmatig de riem eraf te halen, te lat even minder hoog te leggen en te focussen op de kleine dingen in het leven die we anders in alle drukte voorbij fietsen zonder ze te bekijken.

Ga jij vandaag ook eens even om de rem staan? Doe je mee?

Zin om meer over jezelf te ontdekken?

Een goede portie zelfkennis is goud waard, net als het vinden van een goede balans. Neem gerust contact op voor een verkennend gesprek Loopbaan Coaching of Life Coaching. Je krijgt er info en inzichten die je helpen om bewuster, met meer zelfkennis en een goede balans in het leven te staan en daarbij ook mooie dingen te realiseren. 

Groetjes, Annemie Bergen, Loopbaanbegeleider en Life Coach